Voel je thuis

Een moderne knipoog naar het verleden

Gonda Middelbos was enthousiast geworden over mijn uitvergrote Delftsblauwe kunstborden met een nostalgische tint en een moderne knipoog. Ze was er zeker van dat de uitstraling van mijn vrije werk precies paste bij The Dutch Houses. Daarom vroeg ze mij een “feel good campagne” te maken. Aangezien ik een paar jaar geleden afscheid had genomen van mijn foto- en grafische commerciële werkzaamheden en nu full-time kunstschilder ben, zei ik niet direct volmondig ja. Dat ik uiteindelijk wel de uitdaging ben aangegaan kwam omdat Gonda mij verzekerde dat ik totaal de vrije hand kreeg en geheel in de lijn van mijn schilderijen kon gaan denken. Maar er was nog een reden. The Dutch Houses acteert vanuit Bergen en dat is juist het dorp waar mijn Delfts Blauwe borden zijn ontstaan. Een aantal jaar geleden zat ik in café d’ Alderliefste, de plek waar ik tijdens de Kunst-10-Daagse Bergen altijd exposeer, te genieten van een speciaalbiertje en aanschouwde de wand die behangen was met ouderwetse Delftsblauwe bordjes. Deze bordjes hadden een truttige afbeelding, maar waren wel mooi van kleur en uitstraling. Monique van Klaveren, de uitbaatster van het café, daagde mij uit om tijdens de eerstvolgende Kunst-10-Daagse een moderne versie van het Delfts Blauw ten tonele te brengen. Zo geschiedde. Met mijn vaste modellen Marissa, Lucy en Jisca ben ik aan de slag gegaan en regisseerde ze al schilderend in een ondeugende setting. Daaromheen ontwierp ik nieuwe sierranden op mijn handgemaakte borden. Hierdoor ontstond er een geheel nieuwe kunst-serie, die ik vandaag de dag nog steeds verder aan het uitdiepen ben. Doordat ik met de “feel good campagne” opdracht van The Dutch Houses gedwongen werd om specifiek binnen het onderwerp van de makelaardij te denken, bracht die dwang mij weer tot nieuwe visuele ideeën. Dus uitdagend… daar hou ik van.

Groeten uit Holland, 

Katinka Krijgsman