Waarom een expat als huurder veel voordelen meebrengt

Ben jij geïnteresseerd in het verhuren van jouw huis voor een lange of korte periode? Dan zal je vast al erg vaak het woord ‘expats’ voorbij hebben zien komen. Men roept altijd gelijk ‘expats’! Maar wat zijn expats nou eigenlijk? En waarom zou je graag deze expats als onderhuurders in jouw huis willen hebben?

The Dutch Houses heeft veel ervaring op het gebied van huur en verhuur in de regio van Noord-Holland. Daarnaast richten wij ons ook specifiek op de relocation van expats naar Nederland. Expats zijn mensen die voor hun werk naar Nederland verhuizen. Expats kunnen alleen naar Nederland emigreren, met een partner of met het hele gezin. Meestal worden expats naar Nederland gehaald vanuit een grote (internationale) organisatie. Het gaat dan vaak over een tijdelijke positie, verschillend van een periode van zes maanden tot soms wel vijf jaar of langer. 

Als jij graag tijdelijk jouw huis wil onderhuren, dan raden wij je aan hier een instantie voor in te schakelen. The Dutch Houses heeft veel ervaring met de verhuur en de bemiddeling tussen verhuurders en onderhuurders. We helpen je in dit artikel graag al een eindje op weg in de keuze die je zal moeten maken bij het kiezen van jouw onderhuurders. We noemen een aantal voordelen die het hebben van expats als huurders met zich mee brengen:

De voordelen van een expat als huurder:

 • Het bedrijf betaalt vaak de kosten, dus expats hebben veel te besteden
 • Hierdoor is een expat ook een betrouwbare huurder die de huur netjes op tijd betaalt
 • Ze hebben een baan en een contract, dus je weet dat ze vaak duidelijk welke tijd ze jouw woning komen huren.
 • Expats zijn over het algemeen tijdelijk in Nederland, dus je weet dat je niet te lang aan je huurder vast zult zitten. Minder risico dus. 
 • Door het tijdelijke verblijf in Nederland, zijn ze juist op zoek naar een gemeubileerde woning. Daar betalen ze graag (moeten ze ook) meer voor.
 • Expats zijn over het algemeen hooggeschoolde, nette mensen met een goede baan. 
 • Wij zorgen voor alle benodigde documenten voor expats, waardoor er geen gedoe zal ontstaan.

Is jouw woning geschikt voor expats?

Het is duidelijk dat het hebben van expats als huurder de nodige voordelen met zich mee brengt. Maar hoe zorg je er nou voor dat expats jouw woning ook aantrekkelijk vinden? Expats zijn een populaire doelgroep om als huurder te hebben en dat weten zij ook. Daarom stellen zij over het algemeen ook wat hogere eisen aan hun toekomstige, tijdelijke woning. Wat zijn nou belangrijke factoren rondom een woning voor een expat?

Denk hier aan als het gaat om een expat die alleen naar of als koppel naar Nederland verhuist:

 • Ze zoeken een levendige buurt, veel barretjes en restaurantjes. Het sociale aspect is belangrijk.
 • Ze zoeken vaak een internationale omgeving, met andere expats in de buurt.
 • Ze wonen graag centraal gelegen, met bezienswaardigheden in de buurt of waar ze het gevoel hebben te kunnen onderdompelen in de lokale cultuur. 
 • Ze hebben een hoge standaard wat betreft de faciliteiten van de woning. Denk aan een moderne badkamer, keuken en heel belangrijk: een airco.
 • Expats houden ervan als alles voor ze geregeld is, ze komen tenslotte vaak te wonen in een volstrekt onbekend land. Ze houden dus van een schoonmaker, tuinman/klusjesman, etc. The Dutch Houses biedt een volledige service aan die je hierbij kan helpen. 
 • Expats wonen graag dichtbij sociale voorzieningen zoals goede scholen, ziekenhuizen, etc. Wij kunnen je helpen een overzicht te maken van de voorzieningen in jouw omgeving zodat jouw woning goed in de markt komt.

 

Behalve voordelen kunnen er ook enkele nadelen zijn:

 • Het is als verhuurder soms lastiger om informatie over een expat te verkrijgen als je onderzoek doet naar een mogelijke huurder voor jouw woning. Om die reden is het ontzettend belangrijk dat je werkt met een Relocation Service bedrijf (zoals The Dutch Houses) die erin gespecialiseerd is om screenings te verrichten. Wij helpen je hier graag bij.
 • Hoewel ze absoluut vloeiend Engels spreken, kan de taal soms een barrière zijn. Met name wanneer het gaat om juridisch taalgebruik. Je kunt je hierop voorbereiden door je goed te verdiepen. Je kunt het ook uit handen geven aan een betrouwbare partner.
 • Expats komen per definitie uit een ander land waar regelmatig andere normen en waarden gelden. Daarom is het belangrijk dat je een helder en alles omvattend huurcontract hebt waar alles goed in geregeld wordt. Alle rechten en plichten over en weer horen goed vastgelegd te worden om onduidelijkheden en onvrede te voorkomen. Amerikanen hechten bijvoorbeeld veel waarde aan een airco, terwijl het in Nederland vaak een overbodige luxe is. Heb je dit niet? Leg dit dan goed vast.
 • Naast een huurcontract kun je ook gebruik maken van een algemeen reglement. Hierin kun je zaken vastleggen die zich minder goed in juridisch taalgebruik laten vatten. Denk hierbij aan correct gebruik van de woning en meubilair, afspraken om niet (te vaak) kruidig te koken), hoe de woning goed schoon moet worden gehouden, etc. Ook hierbij helpen we je graag.

De meeste van deze punten hoeven geen nadelen te zijn, zolang je er goed over nadenkt en je er op voorbereidt. Dankzij onze uitgebreide ervaring kunnen we je hier goed bij helpen.

Tenslotte geldt: des te moderner de inrichting en afwerking, des te beter. Dit heeft ook voordelen voor jou als verhuurder, omdat je daardoor je woning vaak voor jaren aan verschillende expats kan verhuren binnen hetzelfde bedrijf, indien het bedrijf weet dat jouw woning een gewilde woning is voor hun personeel.

Voor expats die enkele jaren in Nederland verblijven, is een ongemeubileerde woning vaak een voorwaarde. Deze doelgroep krijgt vaak een verhuisbudget van hun werkgever zodat ze hun persoonlijke spullen over kunnen laten komen. Mocht je daar voor open staan, dan kun je altijd gebruik maken van onze verhuisservice om jouw gemeubileerde woning leeg te halen door een gespecialiseerde verhuizers.

Wil je graag meer informatie of langskomen op kantoor? Twijfel niet om in contact te komen. We staan altijd voor je klaar en leren je graag kennen.

Waar kunnen we u bij ondersteunen?