Voel je thuis

5 tips om expats aan je bedrijf te binden

Als bedrijf investeert u in elke werknemer, maar de internationale kenniswerker in dienst nemen kost u misschien meer energie en geld. Dus hoe bindt u de expat voor langer dan 2 jaar aan uw bedrijf?

1. Dé expat bestaat niet

Maxima zei het al eens: dé Nederlander bestaat niet. Zo bestaat dé expat ook niet. Er zijn verschillende redenen waarom iemand in Nederland wil komen werken. Wat hoopt iemand hier te vinden? Dit kan voor een Amerikaanse bijvoorbeeld een betere balans zijn tussen werk en privé, een ingenieur uit India verhuist mogelijk vanwege teveel concurrentie van anderen in zijn eigen land, een Braziliaan kan verhuizen vanwege een beter toekomstperspectief voor zijn gezin. Veel Japanners komen om te onderzoeken waar onze hoge productiviteit vandaan komt. Daarbij loopt het natuurlijk per persoon behoorlijk uiteen wat de beweegredenen zijn voor een verhuizing.

2. Goede thuiskomst

Huisvestiging is het eerste wat geregeld moet worden. Bij voorkeur al vóór aankomst zodat mensen weten waar ze gaan wonen. Creëer rust in de praktische zaken die geregeld moeten worden, want er komt stiekem veel op ze af in een taal die ze nog niet machtig zijn. Denk aan visa, gemeente, belastingen etc.

Wij kunnen deze zaken (al dan niet) in opdracht van het bedrijf uit handen nemen. De inwerkperiode op het werk en het wennen aan de Nederlandse (bedrijfs-)cultuur vragen al genoeg energie. Denk ook na over het dagelijks woon-werk vervoer. Veel expats willen in het bruisende centrum van een stad wonen maar kunnen (nog) niet fietsen.

3. Zorg voor een goede ontvangst, ook buiten werktijd

Een warm welkom, voorstellen aan alle nieuwe collega’s en goede introductie op het bedrijf. Voor veel Nederlanders is het leuk en gezellig om collega’s te hebben en naar een vrijdagmiddagborrel komen we meestal ook nog wel, maar ná 18.00 uur is het privétijd en gaan we alleen met zakenrelaties uit eten indien nodig.

Ook in het weekend zien we collega’s liever niet dan wel. Als je als expat uit een werkcultuur komt waarbij je collega’s als vrienden beschouwt, dan is dit even wennen en niet het startpunt van sociale contacten in je vrije tijd. Dus wie ga je dan in je vrije tijd zien?

4. Langere vakanties om familie te bezoeken

Veel expats laten hun familie en vrienden achter en willen graag in de zomer of rondom kerst een ruime vakantie opnemen om ‘naar huis ‘ te gaan. Bespreek met elkaar wanneer de pieken in werkdrukte vallen en wanneer er meer ruimte is om een langere vakantie op te nemen.

5. Bied na de eerste 6 maanden een cursus Nederlands aan

Mijn ervaring is dat hoogopgeleide kenniswerkers na twee jaar in Nederland te werken de balans opmaken en beslissen: blijven of gaan. Mensen die een aantal maanden na aankomst in Nederland een cursus Nederlands boeken zullen zich sneller bij ons thuis voelen, en dus ook sneller besluiten om langer te blijven. Want hoe leuk is het als je met je oudere buurman kan communiceren of wanneer je lid bent van een sportclub je echt de gesprekken kunt volgen.

En hun kinderen spreken pakken de Nederlandse taal snel op, als ouder wil je niet achterblijven.

Na 2 jaar komen expats ook vaak op het punt, blijven we een huis huren of kopen wij een huis. Wij kunnen ze hierin adviseren. Expats zijn voor veel bedrijven onmisbare arbeidskrachten geworden en cruciaal voor de groei van bedrijven. Het aantrekken van expats vraagt doorgaans een flinke investering en het is jammer dat een expat na 2 jaar weer zomaar de deur uit zou lopen.

Ik hoop daarom dat deze tips helpen om expats welkom bij bedrijven en in Nederland te laten voelen. Heb jij ervaring met expats in jouw bedrijf en heb je nog goede tips. Ik hoor ze graag.